TYT Coğrafya Konuları Nelerdir ?
2025 TYT Coğrafya Konu Listesi
- Doğa ve İnsan
- Dünya’nın Şekli ve Hareketleri
- Coğrafi Konum
- Harita Bilgisi
- Atmosfer ve Sıcaklık
- İklimler
- Basınç ve Rüzgarlar
- Nem, Yağış ve Buharlaşma
- İç Kuvvetler / Dış Kuvvetler
- Su – Toprak ve Bitkiler
- Nüfus
- Göç
- Yerleşme
- Türkiye’nin Yer Şekilleri
- Ekonomik Faaliyetler
- Bölgeler
- Uluslararası Ulaşım Hatları
- Çevre ve Toplum
- Doğal Afetler
2025 TYT Coğrafya konuları, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM tarafından açıklanan listeye göre sıraladık. TYT Sosyal Bilimler testinin içerisinde yer alan Coğrafya dersinden 5 soru sorulmaktadır.
TYT Coğrafya Dersine Hangi Konudan Başlanır?
TYT Coğrafya testinde soru sayısının az olması, öğrencilerin bu derse çalışmaya karşı isteksiz olmasına yol açar. Ayrıca konu sayısının fazlalığı, dersin öğrenciler tarafından gözlerinde büyümesine neden olur. Ancak, müfredatta belirtilen sırayı izleyerek çalışmaya başlar ve konuları düzenli bir şekilde tekrar ederek ilerlerseniz, Tarih dersi sizin için zorlayıcı olmayacaktır. TYT Coğrafya konularına, müfredattaki ilk başlık olan “Doğa ve İnsan” konusu ile başlayabilir ve ardından müfredat sırasını takip ederek çalışmanızı sürdürebilirsiniz.
TYT Coğrafya Nasıl Çalışılır?
Coğrafya, şekillerin, şemaların ve haritaların ön planda olduğu bir ders olup bunlar olmadan tam olarak anlaşılamaz. Sadece düz yazı okuyarak kavramak oldukça zordur. Bu nedenle Coğrafyaya etkili bir şekilde nasıl çalışılacağını maddeler halinde inceleyelim.
- Harita Kullanın
Coğrafyayı haritalar olmadan öğrenmek mümkün değildir. Sorularda harita olmasa bile çözüm sürecinde harita bilgisi yorumlamanıza ve daha doğru sonuçlara ulaşmanıza destek olur. Bu yüzden, Coğrafya çalışırken yanınızda mutlaka açık bir harita bulundurmalısınız. Harita bilginizi geliştirmek için dilsiz (boş) haritalardan faydalanabilirsiniz. İnternetten boş haritalar indirip çıktı alarak bunları kendiniz doldurabilirsiniz. Bu yöntemi “çiz-renklendir-hatırla” mantığıyla kullanarak harita bilgisini güçlendirebilirsiniz.
- Yazarak Çalışın
Ezberlenmesi gereken konular mutlaka yazarak çalışılmalıdır. Bu amaçla, kısa notları konularınıza göre renkli post-it’lere yazabilir, görsel materyal kullanımı olmayan sözlü konuları günlük ya da haftalık çalışmalara bölebilirsiniz. Konuların tümünü bir günde bitirmeye çalışmak yerine parçalara ayırarak odaklanmak daha verimli olacaktır.
- Düzenli Tekrar Yapın
Eğer “Coğrafyayı yapamıyorum” diye düşünüyorsanız, büyük ihtimalle tekrar yapmadığınız için böyle hissediyorsunuz. Bu durum, yalnızca coğrafya değil, tüm sözel dersler için geçerlidir. Tekrarları soru çözerek gerçekleştirmek önemlidir. Soru çözerken yaptığınız hatalar size eksiklerinizi gösterecek ve öğrenme kalıcılığını artıracaktır. Ayrıca bir eksik-defteri oluşturmak faydalı olacaktır; çözdüğünüz sorular sırasında tespit ettiğiniz eksikleri not edip bu alanlara odaklanmalısınız. Coğrafya için en az üç soru bankasını bitirmenizi öneririm.
- Uygun Eğitmen Seçimi
En iyi coğrafya hocası, derste anlattıklarını anlayabildiğiniz hocadır. Sosyal medyada anlatımlarını beğendiğiniz eğitmenleri belirleyip onları takip edebilirsiniz. Canlı derslerine katılarak veya YouTube üzerinden ders videolarını izleyerek düzenli bir şekilde çalışma alışkanlığı edinebilirsiniz.
- Çıkmış Sorulara Ağırlık Verin
Sınav sürecinin başında değil ancak Nisan ayından itibaren çıkmış soruları çözmeye başlayabilirsiniz. Sadece kendi gireceğiniz sınava ait olan sorularla sınırlı kalmayın. ÖSYM’nin diğer sınavlarında çıkmış Coğrafya sorularını da çözmek, farklı soru tipleri görmenizi sağlayacak ve sınavlara daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
Bu yöntemlerle, hem daha verimli bir çalışma süreci geçirebilir hem de eksiklerinizi tespit ederek kendinizi geliştirebilirsiniz.
TYT Coğrafya Netlerimin Puanıma Etkisi Nedir?
TYT Coğrafya netleri, özellikle eşit ağırlık ve sözel alanında sınava hazırlanan öğrenciler için oldukça kritik bir sınavdır. Testte yalnızca 5 soru bulunduğundan, en yüksek neti çıkarmak için özen göstermelisiniz. Sayısal alanda sınava hazırlanan öğrenciler için bu testin önemi biraz daha düşük olsa da alınacak her net, rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır.
TYT Coğrafya Ne Kadar Sürede Biter ?
TYT Coğrafya ne kadar sürede tamamlanır sorusu, özellikle sınava hazırlık sürecindeki öğrenciler için doğru bir planlama yapabilmek adına oldukça önemlidir. TYT coğrafya konuları, nispeten az sayıda olduğu için düzenli bir çalışma ile kısa sürede bitirilebilir. Bu süre ise tamamen çalışma disiplininize, mevcut bilgi seviyenize ve ayırabileceğiniz zamana bağlıdır. Temel bilginiz yoksa, ortalama olarak 2 aylık bir çalışma ile tüm TYT Coğrafya konularını tamamlamanız mümkün olabilir. Eğer temeliniz varsa ve bilgi düzeyiniz sağlam bir seviyedeyse, konuları öğrenmeye odaklanmaktan çok soru çözümüne ağırlık vererek bu süreyi 1 aya kadar düşürebilirsiniz. Konuları zaten biliyorsanız ve yalnızca pekiştirme amacıyla çalışıyorsanız, 1-2 haftalık soru çözümü ve genel tekrar yeterli olacaktır. Elbette, bu süreler her öğrenci için değişkenlik gösterebilir. Daha net bir çalışma planı oluşturabilmek için şu noktaları göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır: – Konuların kapsamını ve zorluk derecesini değerlendirin. – Kendi öğrenme hızınızı ve çalışma tarzınızı tanıyın. – Gerçekçi bir çalışma programı hazırlayın ve buna sadık kalın.
www.evdershanem.com